תפירה – איך מתחילים? ## חלק שני – סכין גלגלת

סכין גלגלת היא ההמצאה הכי חשובה לטעמי בתחום חיתוך הבדים – ובמיוחד עבור שמיכות טלאים. מדובר בסכין שיש לה להב שמסתובב וחותך את הבד (כן, ממש כמו סכין של פיצה!).
יתרונות:
  • קלות חיתוך – הלהב  חותך דרך כמה שכבות בבת אחת (וככה גם חוסך זמן וגם יוצר עותקים זהים)
  • צורת החיתוך – החתך שנוצר הוא ישר ואחיד – מה שיעזור לתפר להיות ישר (כי תופרים לפי מרחק מקצה הבד) – מה שיגרום לעבודה להיראות יותר מקצועית, מדוייקת  ונקיה.
  • צורת האחיזה – הרבה פחות מאמצת את היד מאשר מספריים – פשוט מחזיקים את הידית ולחצים כלפי כיוון התנועה – אין צורך להזיז את האצבעות. סכין הגלגלת גם קלה יותר מאשר זוג מספרי בד. כשצריך לחתוך עשרות ומאות צורות לשמיכת טלאים אז זה נהיה מאוד משמעותי!
  • מהירות החיתוך – החיתוך מהיר וחוסך המון זמן לעומת חיתוך במספריים
  • דילוג על שלבים – כשמשתמשים בסכין גלגלת, אפשר לדלג על שלב סימון קוי החיתוך (הסבר בהמשך)
חסרונות:
  • מחיר – סכין גלגלת היא לא עסק זול (מעל ל-100 שקל לסכין גלגלת).
  • עלות נלווית – הלהב נהיה קהה  ויש צורך להחליף אותו בתדירות כלשהי (תלוי כמה בדים חותכים ומה קוטר הסכין – פרטים בהמשך).
  • מחייבת עבודה עם משטח חיתוך מתרפא (ומומלץ גם סרגלים מתאימים למרות שלא חובה).
ישנם כמה דברים חשובים שכדאי לקחת בחשבון כשבאים לקנות סכין גלגלת:
  • צורת האחיזה – לסכיני גלגלת יש שני סוגי ידיות – ידית ישרה או ידית ארגונומית (יכולה להיות גם ידית ישרה עם ריפוד גומי לאחיזה נוחה יותר). כמובן שידית ארגונומית נוחה יותר לאחיזה ומאמצת פחות את כף היד בחיתוך.
הסכין הימנית היא עם ידית ארגונומית והשמאלית היא עם ידית רגילה. החברה הכי נחשבת בתחום היא OLFA למרות שיש עוד כל מיני חברות וברובן אפשר להחליף ביניהן להבים. אגב, הסכין הורודה היא דגם מיוחד שיצא לכבוד המאבק בסרטן שד – אז אל תנסו לחפש דוקא סכין ורודה ולהתלונן שאין, טוב?
{0CB777AB-9822-4F17-89CA-58DEEA5541F1}
  • ניצרה – הלהב חד מאוד (מאוד!) ולכן חובה שתהיה לסכין ניצרה שיכולה לנעול את הלהב במצב פתוח או במצב סגור – בעיקר כדי למנוע מילדים לגעת בטעות בלהב או אם משאירים את הסכין במצב פתוח על שולחן העבודה ומגששים לחפש אחר משהו. בתמונה ניתן לראות את שתי הסכינים במצב פתוח. לסכין הימנית יש גם מצב נצרה נוסף שמאפשר ללהב להיות בחוץ כשהיד מחזיקה את הסכין, אבל ברגע שמשחררים את הידית אז הסכין חוזרת למצב סגור (אבל לא נעול).
{8CB55D69-1183-4DE6-9A19-77B51939982B}
  • קוטר הסכין – הלהבים מגיעים ב-3 קטרים – 28 מ"מ,  45 מ"מ ו-60 מ"מ. עבור כל קוטר יש צורך בידית נפרדת (אין ידית שמתאימה לשלושת הגדלים). בתמונה ניתן לראות כי שתי הסכינים הימניות הן בקוטר 45 מ"מ והשמאלית היא בקוטר 28 מ"מ (מצטערת אבל עדיין אין לי סכין של 60 מ"מ).
{8EF89C1E-4AFF-4C54-A499-2D783662E727}
פה עולה השאלה – איזה גודל הכי מתאים? והנה גם התשובה – מתאים עבור מה? יש שלושה שיקולים שצריך לקחת בחשבון כשבוחרים גודל של סכין גלגלת::
  • עיקר השימוש – האם מתכננים לעבוד רוב הזמן על חיתוך של קוים ישרים וארוכים (למשל חלקים לשמיכות) או על פיתולים וגזרות קטנות (למשל בובות או גזרות לבגדים)? ככל שקוטר הלהב קטן יותר, כך קל יותר לתמרן את הסכין. לכן עבור בובות למשל כדאי לקחת את הסכין הקטנה של ה-28 מ"מ.
  • בלאי של הלהב – אם ניקח למשל חיתוך של מטר אחד ונחתוך אותו עם 3 להבים בגדלים שונים, הלהב הקטן יתבלה יותר מאשר הלהב הגדול. זה מכיוון להב קטן יצטרך להתגלגל יותר סיבובים כדי לסיים את המטר מאשר להב גדול.
  • עלות של להב להחלפה – ככל שהלהב גדול יותר, כך יקר יותר כל להב שצריך לקנות כדי להחליף להב שהתבלה.
בקיצור, על מה אני ממליצה? אני אישית עובדת הכי הרבה עם הסכין של ה-45 מ"מ – היא מספיק קטנה לגזרות לא יותר מדי מסובכות אבל גם גדולה מספיק לחיתוכים ארוכים – ועלות להב להחלפה היא לא הכי יקרה.

משטח חיתוך

OK, בחרתם כבר סכין, אבל על מה חותכים? קודם כל, לא חותכים על קרטון או עץ – או כל חומר אחר שהלהב ישאיר בו חריץ קבוע. למה? בגלל שאם הלהב ישאיר בו חריץ, בפעם הבאה שנרצה לחתוך קו ישר והלהב ייכנס בטעות לחריץ הזה אז הוא ימשיך לחתוך לאורך החריץ ולא לפי הקו שרצינו. זה מתכון בטוח לחיתוך לא ישר (וגם אולי ללהב שתועה בכיוון ומתחיל לטייל לכיוון האצבעות שלכם – אאוץ` ). חוץ מזה, משטח כזה גם שוחק את הלהב של הסכין וגרם לו להתבלות מהר יותר.
עכשיו, על מה כן חותכים? על משטח חיתוך מתרפא. מה זה? זה משטח חיתוך (שמגיע בגדלים שונים) שעשוי מפלסטיק חצי גמיש עם סימונים עליו. היתרון שלו הוא שחתכים של סכין מתרפאים מעצמם ונסגרים ולכן ניתן להשתמש בו שנים. אני משתמשת במשטח שקוף (או יותר נכון, משטח שהיה פעם שקוף בגלל שאני עושה עליו גם הדבקות, החתמות  וכל מיני דברים אחרים שמלכלכים – אבל זו אני ) אבל יש גם משטחים אטומים בצבע ירוק לאותה מטרה. מבחינתי זה משטח העבודה שלי לכל דבר – גם אם אני צריכה לחתוך נייר עם סכין יפנית אז אין חשש.

{09F7AA3A-F63F-4279-8C07-513C1A0F9454}סרגלים

סרגלי חיתוך

זהו, יש סכין ויש משטח – אפשר להתחיל לחתוך. עקרונית, אתם צודקים, אבל כדאי שתלמדו גם על סרגלי חיתוך – אלו חתיכות פלסטיק עבות ושקופות בצורות וגדלים שונים עם סימנים עליהם. בתמונה רואים סרגלים בגדלים שונים: סרגל ארוך הוא טוב לחיתוכים ארוכים – בתנאי שיש לכם משטח חיתוך מספיק גדול עבורו. הסרגלים המרובעים הם לחיתוכים קטנים יותר. כדאי לקחת סרגל שיש עליו סימונים עד רמה של רבע אינטש ואם יש גם סימון של אלכסונים אז זה עוד יותר טוב (כי אפשר גם למצוא מרכז בין שתי נקודות או לחתוך משולשים). אצלי בסרגלים המרובעים (בצד שמאל) יש מסגרת ירוקה ברוחב של 1/4 אינטש מעבר לסימוני המידות – ככה אם אני צריכה ריבוע של 5X5 אינטש, אוטומטית יש לי תוספת של 1/4 אינטש עבור ה-seam allowance. זה שימושי עבור מי שעושה עבודות טלאים ומשתמש ב-seam allowance של רבע אינטש – מעבר לזה זה סתם מבלבל כי צריך להוסיף כל פעם את רוחב המסגרת לכל חישוב של גודל. חוץ מזה, כמובן שאפשר תמיד להשתמש בסימונים שיש על משטח החיתוך עצמו ולא על הסרגל.
{85D769B4-0E7B-4FC9-8A2A-E2DC370C4822}
היתרון של כל הסרגלים האלו הוא שיש להם בקצה זוית ישרה – הזוית הזו גורמת לכך שהלהב יכול להיצמד אליהם ומכיוון שהם מספיק עבים אז אין חשש שהלהב יתחיל לטפס על הסרגל ויעלה בטעות על האצבעות שלכם.
{58D7B48D-753E-47E8-8DC6-F5621EB9A770}
ישנם גם סרגלים ארוכים שמגיעים עם שפה (lip edge) שנצמדת לקצה משטח החיתוך ויוצרת תמיד זוית של 90 מעלות – זה הרבה יותר נוח מאשר לנסות לישר כל פעם את הסרגל לפי הסימונים על משטח החיתוך ולדאוג שמא יזוז ממקומו.
{4F3A52E9-BA34-4189-A3AA-40CF8E578F6E}
פה ניתן לראות שהסרגל נמצא בזוית ישרה לקצה המשטח בלי צורך לישר אותו לפי הסימונים על המשטח.
{0AFD2A59-05B6-4536-9D8C-B002EF6FA6F1}
מכיוון שהסרגלים הם גם שקופים, קל לראות היכן מניחים אותם ובדיוק היכן יהיה החיתוך.
{9D7973DC-19F5-42C0-B8A0-66E65A2BE4DC}
והנה תראו גם איך עבודה עם סכין גלגלת וסרגל יכולה לחסוך את שלב הסימון – נניח שאני רוצה לחתוך רצועה ברוחב 1 אינטש (2.5 ס"מ). אני פשוט מניחה את הסרגל השקוף כך שהקו של 1 אינטש מונח על קצה הבד וחותכת – בלי לסמן שום קו קודם לכן (אם הייתי צריכה לעשות את זה עם מספריים אז הייתי צריכה למדוד עם סרגל, לסמן קו לכל האורך ואז לקחת מספריים ולחתוך לאורך הסימון).
{9D7973DC-19F5-42C0-B8A0-66E65A2BE4DC}
בבקשה – הנה רצועה ברוחב של 1 אינטש. בעצם יש פה שתי רצועות כיוון שעבדתי עם 2 שכבות של בד וחתכתי אותן בבת אחת ביחד.
ועוד משהו חשוב – מטעמי בטיחות , חותכים מכיוון הגוף כלפי חוץ כך שהסכין מתרחקת מהגוף ולא הפוך.
{47E2C25E-2B67-4824-B8B5-73C94F0768AC}
טוב, הבנתם כבר שאני משוחדת לגבי סכין גלגלת?
ומילה אחרונה לגבי  מידות – רוב הסרגלים ומשטחי החיתוך מגיעים עם סימונים של אינטשים (אינטש=2.5 ס"מ) עד רמת סימון של רבע אינטש (טיפה יותר מחצי ס"מ). במקום לנסות כל הזמן לתרגם מאינטשים לס"מ, עדיף פשוט לעבור לעבוד באינטשים – זה יחסוך לכם הרבה זמן של חישובים (וגם טעויות) וגם יקל עליכם לנסות הדרכות ברשת (שרובן באינטשים).
קרן.
תפירה – איך מתחילים?
מודעות פרסומת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s